10 saker att prova innan du genomgår en fertilitetsbehandling

Du har försökt bli gravid ett tag men det finns fortfarande inga tecken på en bebis? Innan du börjar en fertilitetsbehandling som IVF finns det några saker du kan försöka bli gravid naturligt.

1. Besök ditt Ob-Gyn
Om du kämpar för att bli gravid, har fertilitetsproblem och / eller har oregelbundna perioder, är den första reflexen du borde ha att besöka din ob-gyn. De kommer inte nödvändigtvis att berätta för dig att genomgå fertilitetsbehandling, men de kommer att kontrollera om allt är okej eller inte. Detta innebär att de söker efter eventuella infektioner, polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS), endometrios, äggledarblockering, livmoderfibrer eller andra problem som kan orsaka infertilitet.
Din läkare kommer att ge dig fördelen av deras expertis och ordinera dig, vid behov, vissa mediciner som Clomid, som ofta rekommenderas för att stimulera ägglossningen.

2. Spåra din cykel
Att veta när du har ägglossning är viktigt när du försöker bli gravid. Det finns flera sätt att kontrollera din cykel. En termometer för basal kroppstemperatur (BBT) och en förutsägelseskit för ägglossning hjälper dig att ta reda på när du har ägglossning. Du kan också använda en fertilitetsapp för att spåra din cykel och hjälpa dig att bli gravid.

3. Ha sex vid rätt tidpunkt
Du undrar kanske hur mycket sex du ska ha (och när) för att öka dina chanser att få barn? Det första du behöver göra är att ta reda på när det är bäst att bli gravid genom att spåra din ägglossning. Du kan använda en kalender eller en fertilitetsmonitor för att hjälpa dig att bli gravid. När detta är gjort, ha sex under de två dagarna före din ägglossning och under din ägglossningsdag. Viktigt att veta: spermier kan leva i tre dagar i vår kropp efter samlag. En exakt planering av ditt sexliv kan dock leda till att ni båda blir stressade, vilket som ni kanske vet kan påverka fertiliteten. Det är bäst att bara ha sex två eller tre gånger i veckan, och se till att ha kul!

4. Ha en hälsosam kost och livsstil
Du är säkert medveten om att det är viktigt att ha en hälsosam kost och livsstil för att öka dina chanser att bli gravid. Om du försöker bli gravid ska du hålla en balanserad kost rik på fiber och välja de “goda kolhydraterna” (linser, potatis) , bönor, fullkornsbröd och pasta, brunt ris).
Tvärtom, “dåliga kolhydrater” (läsk, chips, godis, kakor, bakverk, glass, vitt bröd) innehåller mycket socker och kan därför öka dina insulinnivåer, vilket i sin tur kan störa ägglossningen. Dessutom kommer, som du säkert vet, att dricka för mycket alkohol och kaffe, samt röka, också skada dina chanser att bli gravid.
Glöm inte att dricka tillräckligt med vatten, eftersom det hjälper till att eliminera gifter från kroppen. Vatten är också ett bra hjälpmedel för att producera livmoderhalsslem, vilket är viktigt för att bli gravid.

5. Få tillräckligt med sömn
Har du märkt hur sömnbrist kan göra dig mycket mer stressad och grinig? Om experter rekommenderar att du sover 7-8 timmar är det av en anledning. Inte bara kommer sömnbrist att störa ditt immunsystem och göra dig mer stressad, detta kommer också att påverka ditt reproduktionssystem. Så, för att vara friskare, mer kapabel att hantera din stress och öka dina chanser att bli gravid, se till att du får tillräckligt med sömn.

6. Håll rätt vikt
Om du försöker bli gravid kan det vara nödvändigt att gå ner eller gå ner i vikt. Kvinnor som är överviktiga eller underviktiga kan ha svårt att bli gravid, eftersom vikt kan påverka hormoner och ägglossning.
Ett kroppsmassindex (BMI) på över 25 betyder att du är överviktig medan du är under 18,5 betyder att du är för tunn. Om du inte är säker på om din vikt är bra eller inte, kontrollera ditt kroppsmassindex (BMI). Att träna och njuta av en balanserad diet hjälper dig att uppnå och sedan bibehålla en hälsosam vikt.

7. Minska stress
Ett stort antal studier visar att stress kan påverka din fertilitet och minska din förmåga att bli gravid. Om du är under stress, på grund av ditt jobb eller för att du har problem med att bli gravid, är det viktigt att du hittar en lösning. Det finns många saker du kan försöka bli mer avslappnad, som akupunktur, meditation, yoga eller helt enkelt göra aktiviteter som du tycker om, till exempel måla, träna eller sjunga.

8. Genomgå en spermiekontroll
Hos upp till hälften av par som har svårt att bli gravid beror infertiliteten på den manliga partnern. Manlig infertilitet kan till exempel orsakas av ett lågt spermierantal och rörlighet eller onormal spermimorfologi.
Om du kämpar för att bli gravid ska den manliga partnern genomgå en spermaanalys och andra medicinska tester om det behövs. Det är också viktigt att han uppmärksammar sin livsstil, kost och vikt.

9. Testa vissa tillskott
Förutom att förbättra din livsstil och äta hälsosamt, kan vissa kosttillskott i din kost öka dina chanser att bli gravid. Mineraler och vitaminer som vitamin B6, folsyra och zink kan vara en stor allierad när det gäller att hjälpa dig bli gravid. Se till att du respekterar de rekommenderade doserna och fråga dock din läkare!
Myo-inositol är ett annat tillskott för kvinnor med ägglossningsstörningar som PCOS. Enligt experter hjälper Myo-inositol till att reglera cyklerna och bli snabbare. Om du föredrar att inte ta kosttillskott kan du hitta detta vitamin i bönor, spannmål, nötter och frukt.

10. Var tålamod
Ibland tar det tid att bli gravid. Om du är under 35 år, har haft regelbundet och oskyddat sex utan någon framgång i ett år eller mer, är det dags att besöka en fertilitetsspecialist. Om du är 35 år eller äldre och tror att du kan ha ett fertilitetsproblem är det bäst att söka hjälp tidigare: efter 6 månaders TTC (försöker bli gravid).

Trackback från communities:

[php_everywhere] [php_everywhere]

Shopping cart

close