Alternativ för lesbiska par

Under de senaste decennierna har lagar blivit mer progressiva och den allmänna opinionen mer accepterande när det gäller föräldrarnas rättigheter och tillgång till föräldraskap. Som ett resultat är det lyckligtvis mycket enklare att starta en familj när du är i ett lesbiskt par än för några decennier sedan. Kolla in vår sammanfattning av alla fertilitetstekniker som finns tillgängliga för lesbiska par som vill ha en bebis nedan.

Adoption

Sedan 2016 kan par av samma kön adoptera eller fostra ett barn i de 50 delstaterna i Amerika, även om HBTQ-människor idag fortfarande står inför juridiska komplikationer när det gäller adoption. Trots detta är adoptivbarn definitivt fortfarande ett attraktivt alternativ för lesbiska par som vill bli föräldrar. Enligt en studie som citeras på webbplatsen Lifelongadoptions är dessutom cirka två miljoner HBTQ-personer intresserade av att adoptera. Webbplatsen tillägger att föräldrar av samma kön i USA är ansvariga för att uppfostra 4% av alla adopterade barn. Mer exakt, 22000 adopterade barn uppfostras av ett HBTQ-par.

Donatorinsemination

Ett av alternativen för lesbiska par som vill komplettera sin familj är donatorinsemination. Detta är en av de mest populära vägarna till föräldraskap, eftersom det säkerställer att en av partnerna kommer att vara barnets biologiska mamma och också kommer att bära honom eller henne till termen. Donationsinsemination, det är när donatorsperma används under en fertilitetsbehandling, nödvändiggör (som du kanske har dragit slutsatsen) någon som är villig att donera sin sperma. Lyckligtvis finns det nu många sätt att hitta en spermiedonator, och det har faktiskt blivit mycket lättare idag att hitta en lämplig matchning.

Par av samma kön (liksom ensamstående kvinnor) kan välja en känd spermiedonator online på en dedikerad webbplats som CoParents.com. De kan också leta efter en spermiedonator från en spermiebank i USA eller utomlands. Andra föredrar att be en vän eller en släkting vara deras spermiedonator.

Det finns många beslut att göra när det gäller att välja en spermiedonator (privat spermiebank eller online-webbplats? Känd eller anonym donator? Kontaktnivå med barnet? Etc.) En annan viktig faktor att tänka på är om du vill bli gravid via naturlig insemination (dvs. genom samlag), artificiell insemination hemma eller intrauterin insemination.

Inseminering hemma med donatorsperma

Många lesbiska par väljer att utföra heminseminering eftersom de tycker att det här alternativet är mer intimt, bekvämt och lugnande. När paret har valt sin spermiedonator och samlat provet (som kan skickas till sin bostadsort eller levereras direkt av spermiedonatorn) utför sedan den artificiella insemineringsproceduren med hjälp av en nålfri spruta eller en oral medicin spruta. Vissa föredrar att använda en istället kopp för att sätta in sperma i slidan. I slutändan finns det inget behov av medicinsk personal, även om det alltid är bäst att få en läkares råd i förväg.

IUI med donatorsperma

IUI, eller intrauterin insemination, är en fertilitetsteknik som innebär att spermier placeras i livmodern via en tunn kateter för att underlätta befruktningen. Förfarandet utförs av medicinsk personal och läkemedel för att stimulera äggstockarna kan också användas. Precis som vid heminsemination kan spermier från spermiedonator användas under behandlingen.
Det här alternativet är särskilt lämpligt för dem som känner sig mer lugna när inseminationen utförs av en professionell.

IVF med donatorsperma

In vitro-befruktning (IVF för de som känner till) är en annan fertilitetsbehandling som syftar till att underlätta befruktningen av ägget med spermier. Det är mer invasivt och dyrare än IUI, men också mer effektivt. Kvinnor över 40 eller personer med infertilitet eller genetiska problem kan rekommenderas att prova IVF istället för intrauterin insemination, eftersom det finns en högre chans att bli gravid med denna teknik.
Så, vad är IVF? Kort sagt, mogna ägg hämtas först från kroppen hos en av partnerna. De befruktas sedan med donatorsperma i ett laboratorium. När de väl har blivit embryon återimplanteras de i den tidigare nämnda partnerns livmoder. Kvinnor som väljer denna teknik kan använda sina egna ägg eller en spermiedonator, förutom donatorsperma.

Ömsesidig IVF

Par av samma kön kan också välja ömsesidig IVF. Detta alternativ är mycket intressant för lesbiska partners eftersom tekniken gör att de båda kan delta och vara fysiskt involverade i graviditeten. Ömsesidig IVF gör det möjligt för en partner att skaffa äggen, medan den andra bär och levererar barnet. Som med standard IVF samlas ägg från partner 1 genom kirurgi innan de befruktas av anonym eller känd donatorsperma i ett laboratorium. De resulterande embryona implanteras sedan i livmodern i partner 2. I det här fallet, även om hon bär barnet, kommer inte den andra partnern att vara den biologiska mamman, eftersom embryona inte skapas med egna ägg.

Äggdonation

Som nämnts ovan kan de lesbiska partnerna också använda donatorägg utöver donatorsperma. De kan göra det för att en eller båda partner har en genetisk sjukdom som de kan överföra till barnet, eller för att de har fertilitetsproblem.
Att använda äggdonation för att skaffa barn innebär att vi genomgår in vitro-befruktning. Den avsedda mamman som ska bära barnet måste förbereda sitt livmoderhalsfoder för implantation genom att ta mediciner (östrogen och progesteron). Precis som med IVF befruktas donatoräggen i ett laboratorium med spermier. Embryona överförs sedan till den framtida mammans livmoder.

Äggfrysning

Slutligen är ett alternativ som blir mer och mer populärt bland kvinnor att frysa sina ägg för att behålla dem för senare användning, när de är redo att bli mamma. Eftersom äggens fertilitet och kvalitet minskar med åldern, är lagring av frysta äggceller ett bra sätt att ha friska ägg åt sidan för framtiden. Dessutom kan du använda den här tekniken mer tid att hitta den perfekta spermiedonator som du ska få ett barn med.

Trackback från communities:

[php_everywhere] [php_everywhere]

Shopping cart

close