Fertilitet – Hur påverkas det av ålder?

Fertilitet påverkas tyvärr av ålder. Vilket innebär att om du verkligen vill starta en familj, kan det orsaka problem om du lämnar den till 30-talet.

Kvinnor är mest bördiga i början av tjugoårsåldern och sedan visar studier att fertiliteten minskar långsamt tills du når trettiofem, då minskningen blir mer signifikant.

Det betyder inte att kvinnor över trettio år inte blir gravida. Faktum är att en ny kanadensisk studie visade att fler kvinnor över trettio år födde än tidigare generationer. Det fann också att 11 procent av första gången mammor faktiskt var över trettiofem.

Anledningen till att kvinnor bara har ett begränsat möjlighetsfönster (till skillnad från män) beror på deras äggstockar. Kvinnor föds med ungefär en miljon ägg, som minskar till cirka en halv miljon när de når puberteten och sedan fortsätter de att minska varje år efter det. Till detta kommer det faktum att inte varje ägg kommer att vara tillräckligt friska för att få barn.

När en kvinna är i tjugoårsåldern är hennes fertilitet på sin topp fram till slutet av tjugoårsåldern. När en kvinna når trettioåtta har hon halva chansen att bli gravid än i början av trettiotalet och i början av fyrtioårsåldern är det mycket svårt att bli gravid och få ett friskt barn.

Ägg minskar inte bara i antal, men de tappar också sin kvalitet och utvecklar kromosomala störningar, vilket kan leda till fosterskador eller till och med missfall.

Det finns ett sätt att kontrollera din fertilitet. Ett enkelt blodprov kan mäta mängden hormon FSH i blodomloppet. Normala nivåer indikerar fertilitet, men en hög nivå innebär att du är i klimakteriet och att du inte längre är fertil.

Män däremot kan få barn sent i livet, till sjuttiotalet och till och med åttiotalet. Detta beror på att män producerar spermier under hela livet. Men deras spermiekvalitet och kvantitet minskar också med åldern. Äldre män tenderar att ha mindre spermier och det rör sig långsammare, vilket innebär att det kanske inte når ägget i tid för att befrukta det. Sperma kan också bli missformat, vilket orsakar kromosomala störningar.

Män och kvinnor kan inte stoppa tidens marsch, men det finns sätt att optimera fertiliteten:

Sluta röka

Om du är rökare och vill bli gravid, är det dags att sluta. Rökning stör östrogennivåerna hos kvinnor och rökning under graviditet ökar risken för att få ett underviktigt barn eller till och med missfall. Studier har också visat att spermier skadas av rökning eftersom det ökar nivåerna av fria radikaler i spermievätskan.

Håll en hälsosam vikt

Studier visar att det tar längre tid för en överviktig person att bli gravid. Det är därför bättre att hålla ditt BMI på en normal nivå.

Drick inte för mycket

För mycket alkohol påverkar spermiernas utveckling och kan göra kvinnor mindre fertil genom att orsaka en obalans i deras hormonella system. Innan du blir gravid om du måste dricka, försök att hålla dig till regeringens riktlinjer och ha bara en eller två enheter i veckan. När du väl är gravid är det bäst att ge upp helt.

Försiktig med koffein

Koffein kan också påverka fertiliteten, så drick inte för många koppar kaffe eller läsk som innehåller koffein.

Om du försöker bli gravid kan du köpa en ägglossningskit över disken på ditt apotek, som kommer att berätta när du är som din mest fertil. Du kan också beräkna detta själv om du har regelbundna perioder med en av de många online-ägglossningskalendrarna, som den här från WebMD.

Trackback från communities:

[php_everywhere] [php_everywhere]

Shopping cart

close