Hur barn skapas

Det är troligt att du har känt att spädbarn är resultatet av samlag under ganska lång tid nu. Det kan dock fortfarande finnas några saker angående uppfattning som du är osäker på, oavsett hur uppmärksam du var under sexundervisningen. Oavsett om du försöker för ett barn eller inte, läs vidare för att ta reda på mer om din biologi och hur gravida fungerar.

Kvinnlig fertilitet: om ägg och äggstockar

Så du vet att du behöver en kvinna och en man, eller mer specifikt, ett ägg och lite sperma för att få ett barn. Låt oss börja med den kvinnliga delen – ägg och äggstockar. Varje kvinna föds med en till två miljoner ägg. Dessa produceras av hennes två äggstockar, organ som ingår i det kvinnliga reproduktionssystemet. De ligger i bäckenet, på vardera sidan av livmodern. Mängden ägg som en kvinna har är begränsad från födseln och minskar gradvis.

De flesta kvinnors äggstockar släpper ut ett moget ägg per menstruationscykel. Detta kallas ägglossning. Denna process inträffar i mitten av en kvinnas cykel (omkring den 9: e och 21: a dagen, om hon har en 28-dagars cykel). När det väl släppts fortsätter ägget sin väg till närmaste äggledaren som förbinder äggstockarna med livmodern.

Det är när ägget är på väg till livmodern att befruktning med spermier (och därför befruktning) kan äga rum. Med andra ord, om ett ägg och ett friskt spermier möts i äggledaren, finns det en chans att graviditet kan inträffa. Tvärtom, om det inte finns någon befruktning dör ägget och det blir ingen graviditet.

Om produktion av spermier

Till skillnad från kvinnor (som är födda med alla ägg som de någonsin kommer att ha) producerar män kontinuerligt spermier under hela livet. Det tar i genomsnitt 64 till 72 dagar innan nya spermaceller produceras och de lever bara några veckor inuti en mans kropp.

En man släpper i genomsnitt 40 till 250 miljoner spermier per utlösning. Om det finns mindre än 15 miljoner spermier per milliliter anses mannen lida av lågt antal spermier och det är svårare att bli barn.

Sperma produceras i testiklarna, som ligger utanför kroppen för att hålla spermierna 4 grader svalare än kroppstemperaturen. Sperma hålls i ett litet rör inuti testikeln och blandas med sperma precis innan utlösning sker.

Hur sker befruktning?

Som du kanske vet är spermiernas roll att befrukta honägget. För att göra det simmar spermierna från livmoderhalsen genom livmodern innan de går in i äggledarna för att nå ägget. Även om en miljon spermier kan resa genom kvinnans kropp kan bara en tränga igenom ägget. Vissa spermier kommer att stoppas av livmoderhalsslem, medan de starkaste av dem kommer att fortsätta sin kamp mot ägget.

När det väl befruktats skapar ägget omedelbart en skyddande sköld runt sig själv så att inga andra spermier kan komma igenom. Om spermierna bär en Y-kromosom blir barnet XY, vilket betyder en pojke. Om spermierna har en X-kromosom får du en babyflicka (XX).

Vad kan jag göra för att förbättra mina chanser att bli gravid?

Det första du ska göra om du försöker bli gravid (förutom att stoppa din preventivmedel) är att veta när du har ägglossning. Du kan göra det genom att kartlägga din basaltemperatur varje dag med en termometer eller genom att använda ett testningssats för ägglossning.

När du har fått reda på när din ägglossning inträffar är det dags att programmera regelbundet samlag. Ha inte sex bara den dagen du förväntar dig ägglossning, annars kan du missa chansen att bli gravid. Dessutom, eftersom varje ägg överlever i cirka 24 timmar och spermier kan leva upp till 5 dagar i en kvinnas reproduktionskanal, många fertilitetsspecialister rekommenderar att du har sex varje dag under ditt bördiga fönster, med början 3-5 dagar före ägglossningen.

Vad kan jag göra om jag inte blir gravid?

Om du, trots att du har haft oskyddat sex under ditt bördiga fönster, fortfarande inte är gravid, bör du förmodligen söka efter andra lösningar. Om du är under 35 år och har haft oskyddat och regelbundet sex i minst ett år är det dags att besöka en fertilitetsspecialist.

Om den kvinnliga partnern är över 35 år, vänta inte mer än 6 månader innan du söker hjälp. Beroende på din fertilitetsnivå kan din läkare rekommendera dig en fertilitetsbehandling för att hjälpa dig bli gravid. Dessa kan inkludera procedurer som artificiell insemination (med donatornspermier eller inte) eller in vitro-befruktning, antingen med partnerns spermier eller med spermier och / eller äggdonation.

Hur kan jag få ett barn om jag är i samma kön eller singel?

Om du har samma kön eller är ensamstående man eller kvinna kan du också starta din familj! Du behöver bara hitta alternativ för att bli förälder.

Ett av dina alternativ är att adoptera ett barn. Du kan också använda ett surrogat och donatorägg för att skaffa barn om du är ett homosexuellt par eller en ensam man. Lesbiska kvinnor och ensamstående kvinnor kan genomgå artificiell insemination eller IVF med donatorsperma för att bli gravid. En annan idé som blir mer och mer populär är att ha ett barn med en förälder.

Trackback från communities:

[php_everywhere] [php_everywhere]

Shopping cart

close