Hur fungerar fertilitetsprov för män?

Ett fertilitetsprov för män är en undersökning av sperma. Det utförs för att ta reda på om det finns några problem med din sperma, efter svårigheter att bli barn.

Testet görs på en fertilitetsklinik och läkaren där kommer att gå igenom din medicinska historia och fråga dig om din livsstil, till exempel om du dricker eller röker och om du är överviktig. Du kommer också att bli ombedd vad du gör för att försörja dig och detta är för att ta reda på om du arbetar i en miljö som kan påverka din spermiekvalitet, som i ett varmt kök.

Vad man kan förvänta sig av ett fertilitetsprov för män

Du kommer att bli ombedd att inte ha någon sexuell aktivitet mellan 2 och 6 dagar före testet, eftersom utlösning nära testperioden kommer att påverka resultaten. Lämna det inte längre än den rekommenderade tidsplanen eftersom sexuell aktivitet är bra för spermiernas hälsa. Du kommer att bli ombedd att tillhandahålla ett prov på kliniken. Du lämnas ensam privat och när du har producerat din sperma skickas den från laboratoriet för testning. Det är vanligt att testas mer än en gång så att resultaten är konsekventa.

Vad kan du göra för att optimera dina resultat?

Det finns saker du kan göra för att ändra din spermiekvalitet och många av dem innebär livsstilsförändringar som är lätta att göra. Att äta mer tomater, sallad, spenat och morötter och omega 3-fettsyror som de i lax, valnötter och sardiner. Att hålla dina testiklar svala hjälper också spermaproduktionen, så om du försöker bli gravid undvik heta platser som bastur och gör det inte ta långa varma bad. Undvik också att cykla långa sträckor eftersom detta också värmer upp testiklarna.

Förstå testresultaten

Det finns vanligtvis sex tester, men om läkare letar efter något specifikt kan det finnas fler. De vanliga testerna är:
• Spermantal – 20 miljoner per milliliter sägs vara det normala belopp som krävs för att uppnå graviditet och allt under 15 miljoner kommer att betraktas som ett lågt spermierantal.
• Spermavolym – Detta är hur mycket spermier du får ut varje gång och intervallet är mellan 2 och 5 ml. Allt som är lägre än 2 ml kan innebära att du har problem med testiklarna eller prostatakörteln.
• Spermform (morfologi.) Om du har spermier med två svansar eller missformade huvuden kan det påverka din fertilitet.
• Spermierörelse (rörlighet.) Detta test mäter hur bra din spermier kommer att röra sig framåt genom en kvinnas livmoderhalsslem. Under 40% betyder att spermierna inte kan navigera ordentligt och inte når ägget för att befrukta det.
• PH-mätning – Detta bör vara mellan 7 och 8 och om det inte är så kan det innebära att du har en infektion eller en blockering.

Vad ska jag göra om resultaten inte är bra?

Om resultaten visar att ditt spermierantal är lågt, att du inte producerar spermier eller om spermierna rör sig långsamt eller inte har bra kvalitet, kommer läkaren att göra fler fertilitetstester. Dessa inkluderar tester för sexuellt överförbara sjukdomar, infektioner och inflammation, som vid behandling kan förbättra spermiekvaliteten. Du kommer också att testas för hormon obalanser, tumörer och utlösningsproblem, som kan ha orsakats av en tidigare skada eller operation.

Om du producerar spermier men har ett lågt antal spermier som gör livsstilsförändringar, har sex oftare och väljer en tid då din partner är fertil, hjälper.

Du kan också köpa manliga fertilitetssatser över disk hos apoteket och detta kommer att berätta om du har ett lågt spermierantal, det kan vara bra att veta för att göra vissa livsstilsförändringar. Du kan sedan testa igen efter tre månader för att se om det finns någon förbättring.

Men orsakerna till ditt tillstånd är varierade och de är inte alltid enkla, så det är bättre att få professionell hjälp och råd från din läkare om du har svårt att bli gravid och behöver göra ett fertilitetsprov för män.

Trackback från communities:

[php_everywhere] [php_everywhere]

Shopping cart

close