Hur många ägg har en kvinna?

Den fascinerande historien om den reproduktiva biologin.

Om du funderar på att starta familj kan du ha spenderat lite mer tid än vanligt på att tänka på din biologi. Är din kropp frisk och redo att få ett barn? Fungerar ditt reproduktionssystem som det borde? Om du är kvinna kan du till och med vara fokuserad på dina ägg och den roll de kommer att spela för att skapa ett nytt liv. Hur många har du och vilken typ av form är de i? Allt detta är viktiga frågor som du kan behöva svara på innan du får ett barn. Faktum är att lära sig om din naturliga reproduktiva biologi kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för hur din kropp fungerar och fokusera dina ansträngningar att bli gravid.

Vi har utforskat historien om det mänskliga ägget, från hur många kvinnor som har till hur modern fertilitetsbehandling kan hjälpa dig att mäta och lagra ditt. Läs mer nedan.

Hur många ägg ska jag producera under min livstid?

Antalet ägg du har i kroppen bestäms före födseln. Till skillnad från de flesta delar av din kropp som hud och ben, förnyas de inte naturligt. Även som ett foster har du äggsäckar, även om det antalet minskar stadigt när du mognar till ett barn. Ett 20 veckor gammalt foster har svindlande 7 miljoner ägg medan ett nyfött kvinnligt barn har cirka 2 miljoner. Under åren före puberteten sjunker detta antal ytterligare till cirka 300 000 till 500 000. Denna minskning av äggantalet är helt naturligt och antalet ägg du har vid puberteten är normalt mer än tillräckligt för att se dig genom den bördiga perioden i ditt liv.

Din kropp kommer aldrig att skapa nya ägg och denna försörjning minskar gradvis tills du når klimakteriet, när dina äggförråd är förbrukade och du inte längre kan få ett barn naturligt. Antalet ägg som din kropp har minskar mest brant efter 35 när många kvinnor upplever en naturlig nedgång i fertilitet.

Hur många ägg släpper jag ut varje månad?

Även om endast ett ägg släpps ut av äggstockarna varje månad betyder det inte att fler ägg inte går förlorade. Äggsäckarna finns i ett “sovande” tillstånd innan de mognar, och en släpps så småningom. Under din cykel börjar ett stort antal folliklar utvecklas till mogna ägg men bara en anses livskraftig och skickas på väg. De andra ‘understudy’ folliklarna som har börjat mogna återabsorberas av kroppen och förloras effektivt. En kvinna kan förlora 1000 eller fler ägg varje månad på grund av ägg som inte riktigt lyckades och den naturliga celldöden. När hon åldras ökar detta antal, vilket signalerar en minskning av fertiliteten när hon närmar sig klimakteriet. Under sitt liv kommer en kvinna att släppa omkring 500 livskraftiga ägg.

Kan fertilitetsläkemedel hjälpa mig att producera fler ägg?

Inget läkemedel, tillskott eller behandling kan öka dina äggbutiker. Du är född med ett begränsat antal ägg och det är omöjligt att öka detta antal. Det är dock möjligt för fertilitetsläkemedel att öka antalet mogna ägg som produceras i en cykel, så att de kan skördas och frysas, kanske för användning i fertilitetsbehandlingar som IVF. Detta ökar i själva verket mängden livskraftiga ägg som din kropp producerar, om inte det totala antalet. Denna process för att få ut det mesta av de ägg som du har kvar kan vara till stor hjälp för kvinnor med fertilitetsutmaningar eller äldre kvinnor som vill förlänga sin återstående fertilitet.

Hur är ägg kopplade till min biologiska klocka?

En kvinnas äggproduktion är direkt kopplad till hennes fertilitet. Och när hennes äggförråd har tagit slut och slutligen stavar detta slutet på den naturligt bördiga perioden i hennes liv. När människor pratar om din ”biologiska klocka” talar de verkligen om hur många ägg din kropp har tillgängligt. Frustrerande går inte fertiliteten smidigt i en mild kurva från puberteten till klimakteriet. Äggproduktionen minskar försiktigt mellan puberteten och runt 35 men sjunker sedan brant ner i 40- och början av 50-talet.

Kan jag ta reda på hur många ägg jag har kvar?

Normalt behöver du inte veta hur många ägg du har kvar. Din kropp kommer att reglera äggfrisättningen helt naturligt. Men om du stöter på fertilitetsproblem kan detta vara ett alternativ som din läkare föreslår. Det hjälper dig att förstå hur många ägg du har kvar och identifiera eventuella problem med äggproduktion eller utsläpp. Det finns två huvudsakliga sätt att ta hand om ditt äggräkning genom ett AMH-test (anti-Müllerian hormon) eller ett Antral Follicle Count. Ta reda på mer om båda nedan:

AMH (anti-Müllerian hormon)

AMH är ett speciellt protein som frigörs av dina äggsäckar. Genom att mäta nivån av AMH i ditt blod kan en fertilitetsläkare ge en uppskattning av antalet ägg i dina äggstockar. Detta är ett användbart test eftersom det kan utföras när som helst i din menstruationscykel.

Antral follikelantal

Detta test är en ultraljudsundersökning som tittar noggrant på antalet äggsäckar i kvinnans äggstockar. Detta test kan ge meningsfull information om både det totala antalet återstående ägg och antalet som framgångsrikt kan skördas genom fertilitetsbehandlingar. Detta test ska utföras i början av menstruationscykeln.

Är alla mina ägg av samma kvalitet?

Fertilitet är inte bara kopplat till antalet ägg du producerar utan också till äggkvaliteten. Våra ägg är med från början och det betyder att de över tid kan skadas eller brytas ned. Skada på ett ägg betyder skada på DNA: t som det innehåller, och detta kan påverka både fertilitet och risken för en kromosomavvikelse hos ett foster som utvecklas.
Äggkvaliteten, som äggproduktion, minskar brant när vi blir äldre. En kvinna i mitten av tjugoårsåldern kommer att producera embryon som är genetiskt normala 75% av tiden, för en kvinna i början av 40-talet sjunker detta till cirka 20%. Allt detta betyder att det blir svårare att bli gravid när kvinnor blir äldre och fertiliteten minskar. Vissa kvinnor väljer att frysa sina ägg under 30-talet eller väljer ett yngre donatorägg för att förbättra chanserna att bli gravid när de blir äldre. Detta är en viktig faktor för kvinnor och par som funderar på IVF.

Kan min livsstil påverka mina ägg?

Även den hälsosammaste livsstilen kan inte påverka antalet ägg du producerar eller problemet med att minska äggkvaliteten när du åldras, men det kan ge din kropp bästa möjliga chans att ta hand om de ägg den har. Att äta hälsosamt, undvika alkohol och undvika rökning kan hjälpa till att skydda dina ägg från ytterligare skador och uppmuntra dem att utvecklas hälsosamt.

En hälsosam livsstil kan också hjälpa till att hålla dina hormonnivåer där de ska vara och främja normal follikelutveckling. Stress kan ha en betydande effekt på fertiliteten eftersom höga nivåer av stresshormon kan stoppa ägglossningen. Skicka ett meddelande till hjärnan att det inte är en säker tid att få barn. Så, förutom att leva bra, kan mindfulness, meditation och andra avslappningstekniker hjälpa till att stödja fertilitet.

Trackback från communities:

[php_everywhere] [php_everywhere]

Shopping cart

close