Manlig fertilitet på nedgång: vad du kan göra åt det

Det råder ingen tvekan längre. Enligt forskare har spermierna mer än halverats under de senaste 40 åren i väst. Utöver det fortsätter antalet spermier att minska med cirka 1,4% per år.

Vad är spermier?

Spermantalet är antalet aktiva manliga spermier i ett ejakulat som produceras av en mans kropp. Enligt Mayo Clinic anses spermadensitet vara normal när den ligger mellan 15-200 miljoner spermier per milliliter eller högre. Män anses ha ett lågt antal spermier när det finns mindre än 15 miljoner spermier / ml. Detta tillstånd kallas oligospermi.

Risken för graviditet med lågt antal spermier är mindre än vid normal spermadensitet, även om andra fertilitetsproblem också kan påverka risken för befruktning.

Varför tappar spermierna och vad kan du göra?

En nyligen genomförd studie utförd av det hebreiska universitetet i Jerusalem har dragit slutsatsen att spermieräkningen hos män som bor i Nordamerika, Europa, Australien och Nya Zeeland har minskat med 50 till 60 procent på 40 år. Spermantalet spelar en viktig roll i reproduktionen och denna nedgång kan ha en farlig inverkan på manlig hälsa, folkhälsa och framtida generationer. Dessutom minskar inte nedgången.

Trots det faktum att denna nedgång är oroande är skälen bakom den fortfarande oklar för forskare. Det som är ännu mer oroande är att lägre spermier är kopplade till tillstånd som cancer, hjärtinfarkt, diabetes, åderbråck, sexuellt överförbara sjukdomar och kortare livslängd.

Även om ytterligare forskning behövs misstänks en typiskt västerländsk livsstil att påverka spermieräkningarna. Kost, fetma, stress, tobak, alkohol, bekämpningsmedel och hormonstörande ämnen bidrar sannolikt till detta oroande fenomen. Här är vad du kan göra åt det.

Stoppa (eller åtminstone minska) alkohol, narkotika och tobakskonsumtion
Rökningstobak påverkar spermier, rörlighet och form, enligt flera studier. Cigaretter kan skada rökarnas DNA och påverka spermakvaliteten och därmed fertiliteten.
Dessutom kan läkemedel som marijuana och opioider också påverka fertiliteten och störa produktionen av spermier. När det gäller alkohol kan dricka fem eller fler glas alkohol per vecka skada spermiekvaliteten.

Ha en hälsosam kost

Flera studier har visat att det vi äter kan påverka vår fertilitet. Enligt en studie från 2012 kan övervikt eller fetma orsaka låg spermaproduktion och framkalla infertilitet. För att säkerställa en hälsosam kost är det bäst att bli vegetarisk (eller åtminstone minska köttkonsumtionen) och äta ekologisk mat för att undvika kemikalier och bekämpningsmedel. Försök också att undvika snabbmat, mat med mycket fett, socker, kolesterol och färdiga måltider. Välj istället att laga dina måltider själv med färska och ekologiska produkter.

Motion, men inte för mycket

Förutom att bibehålla en hälsosam vikt med en varierad och balanserad diet (vilket är viktigt för att öka chanserna för befruktning), försök att träna minst 150 minuter varje vecka. Annars riskerar du en minskning av antalet spermier, men även om du tränar är bra bör du undvika intensiv träning, eftersom detta kan påverka spermiproduktionen. Dessutom tenderar cykling för mycket att komprimera testiklarna och öka din kroppstemperatur. Den ideala temperaturen för testiklarna är två till tre grader under kroppstemperaturen.

Undvik smala jeans

Mode kan också förklara minskningen av spermier. Precis som med att cykla för mycket kan det också öka din kroppstemperatur att bära smala jeans eller snäva underkläder. Faktum är att en undersökning av 2500 brittiska män har avslöjat att det kan vara ännu värre att bära trånga byxor än att röka tobak eller konsumera alkohol.

Minska exponeringen av ftalater

Vi är nu medvetna om förekomsten av hormonstörande ämnen som, som namnet antyder, kan störa det endokrina systemet eller hormonsystemet och därför kan påverka både manlig och kvinnlig fertilitet. Ftalater är en av dessa farliga kemikalier. Används som lösningsmedel för att göra plasten mer flexibel, de finns överallt: i hårspray och gel, parfym, deodorant, schampo, sexleksaker, färg, tvättmedel, duschdraperier, matbehållare och mycket mer.

Många företag har börjat avveckla sin användning men deras närvaro i produkter är fortfarande betydande i USA (en del av dessa kemikalier är fortfarande inte förbjudna). Att minska din exponering för ftalater är avgörande för din fertilitet och dina framtida barns hälsa. Leta efter produkter som är ftalatfria eller utan syntetisk doft.

Minska stressen

Stress påverkar också mäns fertilitet. Enligt en studie från 2014 har män som upplever mycket stress större chanser att få lägre spermiekoncentrationer i sitt utlösning, såväl som spermiernas morfologi eller rörlighet. Om du känner för mycket stress på grund av ditt jobb, familj, äktenskap etc., vänta inte längre för att börja hitta lösningar för att koppla av.

Vad kan jag göra om jag är infertil?

Om det, efter ett års försök att bli gravid, fortfarande inte finns några tecken på graviditet, är det bäst att besöka din läkare och genomgå en spermaanalys eller manlig fertilitetstest. Förutom de medicinska testerna kommer din fertilitetsspecialist att undersöka din medicinska historia och din livsstil för att avgöra problemet och hitta en behandling.

Men som nämnts ovan förblir orsakerna till manlig fertilitet ibland ett mysterium, vilket gör det svårt att hitta en behandling. I fall av infertilitet som inte kan botas av en förändring av livsstil eller medicinering kan din läkare föreslå att du vänder sig till fertilitetsbehandlingar (såsom intrauterin insemination eller in vitro-befruktning med donatorsperma eller din egen sperma) för att hjälpa dig bli gravid.

Hur kan jag få ett barn via spermadonation?

Om ett par vill starta en familj men den manliga partnern upplever lågt antal spermier är ett av alternativen att få ett barn via spermadonation. Du kan leta efter en spermadonator i en spermiebank eller online, på en dedikerad webbplats som förbinder blivande föräldrar med spermadonatorer. När du har valt din donator är nästa steg att samla in deras sperma för att utföra en artificiell insemination eller IVF och förhoppningsvis bli gravid. Se till att du är säker och att du är uppdaterad om lagstiftningen om spermadonation i ditt land.

Trackback från communities:

[php_everywhere] [php_everywhere]

Shopping cart

close